Кога, как и на каква цена? ТЕЦ-Перник и екологичното бъдеще на града Поне €10 млн. и облекчаване на административните процедури са необходими, за да мине една мощност изцяло на газ

Share on facebook

Екологичните проблеми са сред най-тежките предизвикателства за индустриалните градове. Така е по света, не по-различно е и в България. Емблематичен пример е работнически Перник. За това каква е ролята на едно от най-големите предприятия в града и кой е пътят за модернизация разговаряме директора на местната Топлофикация инженер Любомир Спасов.

 

Как най-голямата компания в Перник работи без нито един освободен служител

Инж. Спасов: „Топлофикация Перник“ АД осигури постоянно видеонаблюдение на дейността си

„Топлофикация – Перник“ иска да премине на газ през лятото

„Не виждам причина за притеснение от нашите граждани, че ние, да речем, замърсяваме особено града. Преди около месец и нещо пуснах една сметка. От нея се вижда че ние, отоплявайки 60 000 жилища, замърсяваме въздуха колкото 2000 къщи, а в града има още 20 000, които се отопляват на твърдо гориво. Ние не сме основната причина за мръсния въздух, който от време на време, се получава в града. Спомняте си как преди два месеца в града е говореше за завишени стойности на серен триокис. Доказа се, че причината не е в нас, защото ние намалихме нашите мощности, фонът си остана същият. В предишни години са регистрирани завишени стойности и в момент, когато даже не работим“, обяснява инж. Спасов.

 

Той потвърждава, че ТЕЦ-Перник е депозирал инвестиционно намерение за добавяне към въглищата на РДФ гориво (бел.ред. – добито от отпадък), но компанията се е отказала заради обществения натиск и планът не се е осъществил.

 

„Това, което успяхме да направим миналата година, е известно време да изгаряме слама с чистото намерение да намалим емисии. Моето усещане е, че за качеството на въздуха в града се търси един виновник, който да бъде посочен, без да се решава проблемът“, категоричен е Любомир Спасов и добавя: „В депозираното от нас в РИОСВ инвестиционно намерение има един доста сериозен доклад, направен от независима организация. Той доказва, че ние не сме най-големият проблем на града, колкото и да сме част от него.“

 

Инж. Любомир Спасов смята, че дори предприятието да премине напълно на природен газ, проблемите няма да бъдат напълно решение, защото от комините на ТЕЦ-а ще продължат да излизат газове, които са следствие от горенето на природен газ.

 

„Тези проблеми трябва да бъдат решавани, да се въвеждат най-новите технологии, да се стигне дори до някакъв оптимум и до разбиране между гражданите и производителите за това кое е приемливо и за двете страни. Няма възможност всичко да е от едната страна – отляво или отдясно. Ако искаме да дишаме чист въздух, както нашите дядовци и баби, трябва приключим с производство на каквото и да било. Трябва да се намери балансът с допустимото замърсяване по европейските норми, които са много рестриктивни“, откровен е директорът на ТЕЦ-Перник.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin